Groene Stroom in Brugge: Stap Vooruit of Stille Revolutie?

Groene Stroom in Vlaanderen en Brugge: Wat Betekenen de Cijfers Echt?

In Vlaanderen is groene stroom goed voor iets meer dan 44% van het totale stroomverbruik, een percentage dat gelijk is gebleven ten opzichte van 2022. Deze stabiele cijfers zijn veelbelovend, maar ook uitdagend. Enerzijds is het goed dat we niet zijn teruggevallen; anderzijds is de vraag waarom we niet verder stijgen een punt van aandacht.

Als we inzoomen op huishoudens en bedrijven, zien we een aanzienlijk verschil. Bij Vlaamse huishoudens is 62,7% van de stroom groen, terwijl bedrijven slechts 36,73% halen. Deze kloof wijst op een groot potentieel in de bedrijfswereld. Bedrijven kunnen en moeten nog meer bijdragen om Vlaanderen echt duurzaam te maken.

Brugge geeft ons een interessante lokale kijk op deze cijfers. In Brugge komt 41,35% van de stroom voor bedrijven uit groene bronnen, iets hoger dan het Vlaams gemiddelde. Voor huishoudens scoort Brugge zelfs nog beter, met 63,9% groene stroom. Dit betekend dat Brugge goed bezig is, maar dat er nog ruimte voor groei is – zeker op het gebied van bedrijfsmatige energie.

Voordelen en Nadelen van deze Aantallen

Het voordeel van deze stijgende cijfers is duidelijk: meer groene energie betekent minder CO₂-uitstoot en minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Bovendien versterkt het de lokale economie doordat investeringen in hernieuwbare energie ook lokale werkgelegenheid creëren.

Toch zijn er ook nadelen. De afhankelijkheid van groene stroom maakt ons kwetsbaar voor schommelingen in het aanbod. Wanneer de zon minder schijnt of de wind minder waait, worden we teruggeworpen op fossiele bronnen. En hoewel de technologie snel evolueert, blijft het voor veel bedrijven nog steeds een uitdaging om over te stappen vanwege de investeringskosten op korte termijn.

De Toekomst in het Vizier

Het verschil tussen huishoudens en bedrijven in Brugge (en Vlaanderen) toont dat de bedrijven nog een wereld te winnen heeft. Overheden en bedrijven moeten samenwerken om groene energie makkelijker toegankelijk te maken, ook financieel aantrekkelijk.

https://dashboard.vreg.be/report/Lokale%20statistieken.html