Met vier zonnepanelen in de Brugse zonnetuin, rijd onze elektrische Nissan gemiddeld 11.500 duurzame kilometers jaarlijks. Geen zorgen meer over de prijs van benzine en dit voor 25 jaar.

Het fascinerend om te zien hoe efficiënt zonnepanelen energie kunnen opwekken, vooral in vergelijking met de traditionele brandstoffen.

Met één zonnepaneel van 575 Wp in de Brugse zonnetuin rekenen we op een jaarlijkse opbrengst van ongeveer 530 kWh, rekening houdend met de zonne-uren in de regio. Als we deze opbrengst vergelijken met de energie-inhoud van benzine, die gemiddeld tussen de 8 en 9 kWh per liter ligt, zien we dat het zonnepaneel aanzienlijk efficiënter is in het leveren van stroom.

Stel dat we diezelfde hoeveelheid energie willen halen uit benzine, dan hebben we ongeveer 62 liter nodig. De productie en distributie van benzine zijn complexe processen die veel energie kosten voordat de brandstof bij de pomp belandt. Daarentegen levert een zonnepaneel gedurende zijn levensduur van 25 tot 30 jaar continu energie zonder enige tussenkomst.

Als we de opbrengst van het zonnepaneel direct in de accu van een moderne elektrische auto stoppen, kunnen we daar gemakkelijk 2800 km mee rijden. Dit is aanzienlijk meer dan de 750 km die we halen uit de 62 liter benzine, omdat bij een verbrandingsmotor een groot deel van de energie verloren gaat als warmte.

Dit illustreert de enorme voordelen van zonne-energie in vergelijking met fossiele brandstoffen, niet alleen op het gebied van efficiëntie en duurzaamheid, maar ook op het gebied van milieuvriendelijkheid en kostenbesparing.

Zoals bij elke investering, zijn er ook nadelen waarmee rekening moet worden gehouden. Een potentieel nadeel is de initiële INVISTERING van 1.460 euro.

Desalniettemin wegen de voordelen van het gebruik van zonne-energie voor het aandrijven van elektrische voertuigen zwaarder dan de nadelen, gezien de lange termijn voordelen op het gebied van kostenbesparing, milieuvoordelen en energieonafhankelijkheid.

Het is belangrijk om een weloverwogen beslissing te nemen op basis van je persoonlijke financiële situatie en duurzaamheidsdoelstellingen. https://www.boltenergie.be/nl/energie-tuinen/brugse-zonnetuin#main

Infomomenten in groep

Ben je met een groep mensen en wil je meer informatie over de werking van de Brugse zonnetuin? Vanaf 10 personen organiseren we persoonlijke infomomenten. Meld je hiervoor aan via energietuin@boltenergie.be.