Onze reis met elektrische auto plannen? Zo doe ik het.

Reizen met een elektrisch voertuig (EV) is een makkie geworden dankzij het steeds groter wordende netwerk van opladers. Range anxiety is eindelijk verleden tijd.

Of je nu op vakantie gaat of een lange rit gaat maken, Europa is binnen handbereik met honderdduizenden oplaadpunten. Met deze tips leiden we je door de essentiële stappen om je EV-reis te plannen en er ten volle van te genieten.

VOORUIT PLANNEN

Een goed doordachte route is de sleutel tot een succesvolle EV-reis.

Houd rekening met de efficiëntie en de actieradius van je voertuig en plan stops waar je gemakkelijk je batterij kunt opladen. Gelukkig heb je toegang tot meer EV-routeplanningstools dan ooit tevoren.

Apps zijn vertrouwde hulpmiddelen geworden voor veel EV-rijders, waarmee je de handigste laadstations op je route kunt vinden en gebruiken. We hebben ook toegang tot nog meer geavanceerde tools! Voer gewoon je locatie in, selecteer je EV-model en krijg een geschatte kaart die laat zien hoe ver het opladen je waarschijnlijk zal brengen.

Begin je reis met een volledig opgeladen accu om je rijtijd te maximaliseren en laadstops tot een minimum te beperken. Een volle batterij geeft je niet alleen gemoedsrust, het vermindert ook onnodige vertragingen op de weg.

We raden je aan om gebruik te maken van de daluren( als die optie mogelijk is) van de EV-tarieven om er zeker van te zijn dat je oplaadt op het best mogelijke moment. En dan hebben we het nog niet eens over de beste prijs-kwaliteitverhouding!

ZOEKEN NAAR LOGIES MET EV-LADERS

Dit betekent dat je je auto tijdens nacht aan het laadstation mag opladen “mijn ervaring de vermogens zijn nogal beperkt” en wakker wordt met een volle accu ????.

ALTIJD OPLADEN (ABC)

Als EV-bestuurder kan de mantra “Always Be Charging” (ABC) van pas komen.

Ieders EV heeft zijn eigen oplaadtijd, -capaciteit en -bereik. Zelfs als je je EV-reis hebt gepland op basis van de mogelijkheden van je auto, wat is er mis met een beetje extra opladen?

Er zijn steeds meer EV-laadpunten op park-and-ride sites en snelwegen. Waarom parkeer je niet buiten de stad en laat je je auto opladen terwijl jij van je dag geniet?

GENIET VAN DE RIT!

Recente EV’s bieden een schat aan rijhulpmiddelen. Deze omvatten een waarschuwing voor het onbedoeld verlaten van de rijstrook, die automatisch de koers van het voertuig corrigeert als het van zijn rijstrook afwijkt. Dus zelfs als je afgeleid of moe wordt tijdens het rijden, houdt het je op het rechte pad.

Er zijn ook waarschuwingen voor het afwijken van de rijstrook om je te waarschuwen voordat je uit je rijstrook afdwaalt, waardoor de kans op een ongeluk kleiner wordt. En vergeet Lane Change Assist niet, die je helpt om moeiteloos van rijstrook te veranderen in druk verkeer, waardoor autorijden een fluitje van een cent wordt.

Deze slimme technologieën voorkomen niet alleen dat je van rijstrook verandert, ze maken het rijden ook gemakkelijker en veiliger. Dus leun achterover, ontspan en geniet van de rit!

Met de groeiende beschikbaarheid van oplaadstations en handige planningstools wordt elektrisch rijden steeds gemakkelijker. Als je deze essentiële tips volgt, zul je een soepele en plezierige reis hebben om Europa te verkennen in je elektrische voertuig.

Veel rijplezier!