Emissievrije vrachtwagens: klaar voor groei

Je zou verbaasd kunnen zijn over het aantal emissievrije middelzware vrachtwagens dat in de Europa is geïntroduceerd, gezien de hoeveelheid media-aandacht die eraan wordt besteed. Het aantal van deze bedrijfsvoertuigen dat tot dusver is ingezet is nog steeds een druppel op een gloeiende plaat, maar dat aantal is klaar om aanzienlijk te groeien.

Belangrijke factoren,de beschikbaarheid van modellen, technische mogelijkheden en voertuigkosten, veranderen snel en tonen aan dat ZET’s klaar zijn voor gebruik in meerdere marktsegmenten.

Momenteel bestaat de zero-emission vrachtwagenpopulatie bijna volledig uit batterij-elektrische vrachtwagens. Hoewel er talrijke waterstof-brandstofcelvrachtwagens in ontwikkeling zijn en in demonstratie-/testprogramma’s worden ingezet, vormen zij slechts een klein percentage van de ZET-populatie.

Enkele emissievrije vrachtwagens maken gebruik van brandstofcel-elektrische aandrijflijnen, waarvan wordt aangenomen dat het een veelbelovende technologie is voor vrachtvervoer over langere afstanden of regionaal vervoer waarbij de actieradius van de batterij een punt van zorg is.

Nieuwe technologie en bedrijfsmodellen die de markt sturen

Lagere kosten voor batterijen:

Naarmate de verkoop en productie van commerciële nul-emissievoertuigen toeneemt en fabrikanten in staat zijn om producenten van batterijen meer vraag en zekerheid te bieden, zullen de prijzen van batterijpakken naar alle verwachting dalen en de totale eigendomskosten van middelzware en zware EV’s dichter in de buurt brengen van die van hun traditionele tegenhangers.

Brandstofceltechnologie:

FCET’s hebben over het algemeen een langer bereik dan batterij-elektrische voertuigen, met snellere tankbeurten, maar de economische aspecten zijn gecompliceerd, maar er zijn een aantal fabrikanten die brandstofcelaandrijfsystemen versneld ontwikkelen.

Transport-as-a-service-model:

Staat ondernemers toe ZETs te testen/huren/leasen zonder zich te moeten bekommeren om de volledige aanloopkosten van de voertuigen en de oplaadapparatuur, die een belemmering kunnen zijn.

Wij helpen u graag bij het maken van belangrijke strategische keuzes. Wij willen graag met u sparren en bieden inzicht in het eigen businessmodel. Uiteraard willen wij u daarbij een passende financieringsoplossing bieden, passend bij de nieuwe verdienmodellen, gebaseerd op o.m. de langjarige exploitatie van assets.