Heb je vragen over WKK? Bel ons 0475427135
Warmtekrachtkoppeling is gebaseerd op het terugwinnen van warmte uit de productie van elektriciteit. Het is een van de oplossingen voor de uitdagingen van vandaag om energie te besparen, de CO2-voetafdruk te reduceren en de kosten te verlagen.
Laten we samen de uitdaging aangaan om energie te optimaliseren voor nog betere milieuprestaties.
Micro -Warmtekrachtcentrales bieden meer voordelen dan nadelen
Elektriciteit en warmte uit warmtekrachtkoppelingscentrales
In tegenstelling tot de meeste energiecentrales produceren warmtekrachtcentrales elektriciteit en warmte in één installatie via het principe van warmtekrachtkoppeling (WKK). De elektriciteitsproductie wordt aangedreven door de verbranding van brandstoffen. De resulterende warmte wordt hergebruikt door deze op te slaan en te gebruiken voor verwarming en warmte. Warmtekrachtkoppeling klinkt als grote centrales, maar kleinere versies zijn ook geschikt voor Hotels, Scholen, Sportclubs ….. eigenlijk voor verschillende bedrijven die warmte en elektriciteit gebruiken. Elektriciteit en warmte opwekken is niet het enige voordeel van een WKK-eenheid.
De voordelen van een warmtekrachtkoppeling
De warmtekrachtkoppeling biedt veel voordelen, waarvan de belangrijkste de manier waarop de warmtekrachtkoppeling werkt. De centrale produceert niet alleen bruikbare elektriciteit, maar ook warmte die kan worden geleverd aan verwarmingssystemen. Dit verbetert de brandstofbenuttingsverhouding.
De externe elektriciteit kan worden verminderd en wordt minder geld verloren . Als gebruiker is men onafhankelijker van elektriciteitsleveranciers en de ontwikkeling van elektriciteitsprijzen. Bij stroomuitval zit men niet in het donker dankzij de eigen elektriciteitsproductie van de WKK.
Een ander voordeel van WKK-units ten opzichte van andere energiesystemen, zoals zonne- of windenergie, is hun onafhankelijkheid van het weer. Een WKK heeft geen zon of wind nodig, maar kan via WKK elektriciteit en warmte produceren. De grootte van het verwarmingssysteem is ook een voordeel voor gebouwen in vergelijking met fotovoltaïsche systemen, die vaak een heel dak in beslag nemen. Warmtekrachtkoppelingseenheden zijn verkrijgbaar in verschillende ontwerpen en passen dus in elke stookruimte.
Warmtekrachtkoppelingseenheden hebben ook het voordeel van een hoge efficiëntie. Bij de productie van elektriciteit kan de WKK-eenheid rendementen halen tussen 10 en 40%, afhankelijk van de werkingsmodus. Het productie rendement van warmte in een WKK-eenheid loopt op tot 90 %.
De geleverde energie kan dus bijna volledig worden omgezet in warmte.
WKK-installaties beschermen het milieu
Het tweede grote voordeel van WKK-centrales is het milieuaspect. Warmtekrachtkoppeling zorgt voor een optimaal gebruik van brandstoffen, waardoor het verbruik van primaire energie, zoals aardgas, afneemt. Dit resullteert dat warmte- en elektriciteitsopwekking niet langer gescheiden zijn en dat de CO2-uitstoot met 1/3 kan worden verminderd.
WKK-installaties werken vaak met verbrandingsmotoren en aardgas, maar er zijn ook milieuvriendelijkere varianten beschikbaar. Naast biogasinstallaties kan een Stirlingmotor bijvoorbeeld worden gebruikt voor de verbranding van houtsnippers en klimaat neutrale pellets. Warmtekrachtcentrales die werken op hernieuwbare energiebronnen werken meestal op elektriciteit. Dit betekent dat de WKK-eenheid ontworpen is om elektriciteit op te wekken. Met behulp van een bufferopslagtank kan de tegelijkertijd geproduceerde warmte zelfs worden opgeslagen.
Warmtekrachtkoppeling biedt niet alleen voordelen, maar ook nadelen die niet genegeerd kunnen worden.
Een warmtekrachtkoppeling heeft het nadeel van aanzienlijke investering, die significant hoger zijn dan voor andere verwarmingssystemen. Naast de aanschafkosten zijn er ook andere kosten .
Het rendement is beduidend interessanter in bedrijven of scholen, waar de warmtevraag hoger en constant is. Warmte-gestuurde systemen dekken de basislast, d.w.z. de jaarlijks constante warmtevraag, en streven naar een constant gebruik van de WKK-eenheid. Als de warmtevraag hoog is, zoals in de winter, wordt de WKK-eenheid vaak gebruikt. In de zomer wordt de geproduceerde warmte gebruikt voor de warmwatervoorziening.
Warmtekrachtcentrales zijn afhankelijk van brandstoffen
Hoewel warmtekrachtkoppeling de afhankelijkheid van elektriciteitsleveranciers vermindert, hebben warmtekrachtcentrales ook het nadeel dat ze afhankelijk zijn van brandstofprijzen. Als de prijzen stijgen, stijgen onvermijdelijk ook de bedrijfskosten voor de WKK.
In de toekomst kan het gebruik van fossiele brandstoffen zoals aardgas ook een uitdaging worden. Fossiele brandstoffen hebben voor- en nadelen voor de WKK-eenheid. Het hoge rendement van aardgas is zeker een voordeel. Maar in de toekomst zal er steeds meer gebruik worden gemaakt van regeneratieve grondstoffen.
Weeg de voor- en nadelen van warmtekrachtkoppeling af.
Net als elk systeem heeft de WKK voor- en nadelen. Al wegen de positieve aspecten zwaarder dan de nadelen, vooral de hoge aanschafkosten.
Een warmtekrachtkoppeling is zinvol als er een constante behoefte aan warmte is. Het grote voordeel is dat de warmtekrachtkoppeling tegelijkertijd bruikbare elektriciteit genereert. Als de installatie langdurig en frequent wordt gebruikt, is de investering de moeite waard vanwege de milieuaspecten, het rendement op de investering en de lage bedrijfskosten.
Voordat de beslissing wordt genomen om een warmtekrachtkoppelingseenheid te kopen, moeten de voor- en nadelen altijd afzonderlijk worden afgewogen.
Heb je vragen over WKK? Wij geven je graag advies!
Samen vinden we de juiste oplossing voor jouw situatie – persoonlijk advies over alle aspecten van verwarming en energievoorziening.
Bel ons 0475427135