Nieuwe mobiliteit tastbaar maken

Met nieuwe elektrische bestelwagens worden lokale emissievrije leveringen de norm, dat blijkt uit een marktstudie van LeasePlan. De leasing- en wagenparkbeheerder heeft de resultaten van de analyse samengevat onder de titel ‘Waarom het tijd is om over te stappen op e-bestelwagens’ en heeft ze nu gepubliceerd.

“Vandaag de dag maken meer mensen dan ooit gebruik van leveringen op dezelfde dag of de volgende dag. Dit leidt tot een enorme toename van het leveringsverkeer in de stadscentra. Elektrische bestelwagens zijn een “uitstekende” manier om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar online winkelen en snelle leveringsdiensten zonder afbreuk te doen aan de luchtkwaliteit in de steden.

De LeasePlan-studie toont aan dat er in de toekomst een hele reeks elektrische bestelwagens van de volgende generatie zullen zijn die de mobiliteit van de leveringsdiensten in de steden kunnen veranderen.

“Er is dus geen excuus meer om het grijze voertuig niet om te ruilen voor een groen voertuig en zo de nul-emissie leveringen van goederen tot de nieuwe norm te maken”

  • De uitbreiding van de strikte milieu zones in de stadscentra van Europa stimuleert de vraag naar elektrische bestelwagens. Deze trend wordt versterkt door de inspanningen van bedrijven en de publieke sector om de CO2-uitstoot van hun vloot te verminderen.
  • Recent onderzoek toont aan dat voor leveringsbedrijven die de “last mile” afleggen, het totaal mogelijke vrachtvolume van meer belang is dan het maximale laadvermogen. Als gevolg daarvan beginnen de autofabrikanten nu een nieuwe reeks middelgrote tot grote elektrische bestelwagens te introduceren.
  • De meeste nieuwe elektrische bestelwagens hebben een officiële actieradius van ongeveer 160 km. Volgens de fabrikanten bieden sommige van de nieuwste modellen een actieradius tot 270 km. Dit betekent dat er meestal een hele dag kan worden geleverd zonder tussentijds op te laden.
  • De total cost of ownership voor elektrische bestelwagens wordt steeds concurrerender naarmate de fabrikanten een nieuwe reeks “Electric First” bestelwagens ontwikkelen in plaats van het concept van oudere modellen met interne verbrandingsmotoren te herwerken. Door de dalende kosten van de batterijen en de talrijke belastingvoordelen en de stimuleringsmaatregelen van de overheid worden elektrische bestelwagens ook kostenconcurrerend.

LeasePlan verwacht meer vraag naar bestelwagens voor de handel en logistiek.